De aanschaf van een gitaar

De laatste tijd krijg ik veel vragen over de aanschaf van een gitaar. Waar moet je op letten? Wat is belangrijk? Wat kost het? Er zijn verschillende soorten gitaren, en elk komen ze in verschillende prijsklassen.

Motivatie

Allereerst is het goed om te kijken wat de motivatie is. Wat wil je spelen? Iemand die graag heavy-metal wil spelen, heeft weinig met een nylon-snarige gitaar, en iemand die liedjes wil begeleiden, zonder het te moeilijk te maken, blijf weg van de western-gitaar, ook al klinkt deze hiervoor fantastisch.

De akousitische gitaar

De akousitische gitaar (ook wel spaanse gitaar, of nylon-snarige gitaar genoemd) is een goed beginpunt om gitaar te leren spelen. Hij is vrij gemakkelijk te bespelen (voor een gitaar ;), en biedt een warme klank. Ook is deze gitaar goed geschikt voor akkoorden. Ze komen voor vanaf ongeveer € 49,-, tot vele duizende euro's. Voor een jeugdige beginneling is een gitaar van zo'n € 200,-- goed genoeg. Goedkoper kan altijd, maar ik maak vaak genoeg ernstige gebreken in dergelijke gitaren mee, om te kunnen zeggen dat dat geen goed plan is. Ook de klank die uit zo'n veredelde spar komt is weinig inspirerend. Dit klinkt misschien onbelangrijk, maar vergis u niet. Je leert niet alleen gitaar spelen, je leert ook luisteren. Het oor wordt ook getraind, iets wat veel mensen over het hoofd zien.

Wanneer iemand al een tijdje gitaar speelt, en er wordt besloten om een betere gitaar te kopen, zal de prijs niet onder de € 500 moeten liggen. Dit lijkt veel, maar een redelijke saxofoon kost € 5000,-, en een redelijke Fagot kost zeker niet minder dan € 15.000,-. Alles is betrekkelijk :)

Een goed merk in de lagere katagorie zijn Alhambra gitaren. Deze hebben een fantastische prijs-kwaliteit verhouding. Ze klinken helder en hard. Voor een bedrag van rond de € 500,- heb je al een Pallisander gitaar (model 4P)!

De elektrische gitaar

Een elektrische gitaar aanschaffen is lastig. Een bekend merk is bijvoorbeeld Fender. De goedkoopste Fender kost ongeveer € 450,-. Deze gitaren kunnen uit de USA komen, uit Japan, of uit Mexico. Een USA gitaar heeft de naam om beter te zijn. Maar hier komt het probleem: een Fender heeft een bekende naam, en daar betaal je voor. Het is dus moeilijk te zeggen of een Fender goed is. Zo kan het voorkomen dat een gitaar van € 600,- beter is dan eentje van € 1600,-. We moeten dus echt de gitaar goed bekijken. Fender gitaren hebben vaak een schele klank, waardoor ze geschikt is om mee te scheuren. (Net als Jackson gitaren, overigens) Ook clean klinken deze gitaren ook goed. En niet te vergeten, deze gitaren zijn relatief licht, hetgeen niet onbelangrijk is, omdat het instrument vaak staand bespeeld wordt, en dus moet worden gedragen.

Een tweede bekende is een Gibsongitaar. Deze gitaren klinken veel warmer, en zijn dus bij uitstek geschikt voor het cleane gitaarspel. Veel Jazz musici zijn ook op Gibson's te vinden. De klank op deze gitaren is over het algemeen beter regelbaar dan op Fender-type gitaren, waardoor ze ook behoorlijk kunnen scheuren. Dit komt omdat ze standaard zijn voorzien van een Humbucker element. Het nadeel van deze gitaren is wel dat ze behoorlijk zwaar zijn. Sommige modellen hebben een holle body, waardoor ze niet zwaar zijn, en nog mooier klinken.

Een derde bekende is de BC Rich gitaar. Dit zijn gitaren met de gekste vormen. Ze worden vaak gebruikt voor Death metal en de wat ruigere muziek. Als je ziets wilt is het wel van belang om te controleren of je de gitaar ook zittend kunt bespelen. Zoniet, is de gitaar mischien wel mooi om te zien, maar niet echt praktisch in gebruik. Een bekend voorbeeld van dit fenomeen is de Flying-V gitaar van Gibson. Deze gitaar is absoluut niet zittend te bespelen.

De Westerngitaar

De western-gitaar (ook wel steelstring gitaar genoemd) is bij uitstek geschikt voor slaggitaar. Deze klikt fantastisch wanneer je akkoorden speelt, maar voor solo's is het 'net niet'. Het nadeel is wel dat ze zwaar spelen, omdat de snaren een hoge spanning hebben. Ook zitten de snaren heel dicht bij elkaar, waardoor het indrukken van de juiste snaren soms lastig is. Ze zijn dus absoluut niet geschikt voor beginners. De gitaar is eigenlijk bedoeld om je gitaren-collectie te verrijken.

Het is een gitaar die een middenweg vormt tussen de elektrische- en de akoustische gitaar. Vroeger dacht men eerst te moeten beginnen op een akoustische gitaar, alvorens door te groeien naar een elektrische gitaar. Mijn advies luidt: als je elektrisch wilt spelen, doe dat dan! De westerngitaar is moeilijk bespeelbaar, waardoor de motivatie snel daalt.

Toch zijn er uitzonderingen. Zo is bijvoorbeeld een Baby-Taylor een zeer licht bespeelbare gitaar. Hij speelt net zoals een akoustische gitaar, en hij is niet veel groter. En met een behoorlijk volle klank! Deze gitaar is ultiem geschikt voor slaggitaar.

Aandachtspunten

Hier volgen enkele aandachtspunten voor de aankoop van een gitaar.

Aanvullende aandachtspunten, voor de wat betere gitaren.

Aanvullende aandachtspunten voor de elektrische gitaar.